- Veel studenten wonen in reguliere huurwoningen, maar dat aanbod zal flink afnemen, stelt vastgoedadviseur CBRE.
- Het tekort aan studentenhuisvesting zal vooral in steden als Amsterdam en Groningen toenemen.
- Meer huurwoningen en betere voorwaarden voor tijdelijke nieuwbouw zijn nodig om het kamertekort te verlichten.
- Lees ook: Rabobank ziet huizenprijzen dit jaar met ruim 9% stijgen en in 2025 bijna 11%
Het tekort aan studentenhuisvesting blijft een groot probleem, mede door de druk op de reguliere woningmarkt. Uit een nieuw rapport van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat veel studenten afhankelijk zijn van reguliere huurwoningen, waarvan het aanbod de komende jaren flink zal afnemen.
Dit staat haaks op eerdere uitspraken van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, dat juist verwachtte dat het kamertekort zou afnemen door een combinatie van meer aanbod en minder vraag.
Uit het onderzoek van CBRE blijkt dat iets meer dan de helft van de studenten in Nederland zelfstandig woont. Van deze groep woont 33 procent in particuliere huurwoningen die niet specifiek voor studenten bedoeld zijn.
Dit type woningen loopt door fiscale maatregelen, zoals het aangescherpte box-3 regime en strengere eisen voor onzelfstandige verhuur, een grotere kans om uit het aanbod te verdwijnen.
Studenten concurreren met werkenden op markt voor particuliere verhuur
Thomas Westerhof, Head of Residential Investment Properties bij CBRE, licht toe: “Studenten concurreren in deze steeds krapper wordende woningmarkt met werkenden, waardoor zij vaker het onderspit delven in hun zoektocht naar deze schaarse huurwoningen. Hoewel er dus meer studentenkamers bijkomen, is de verwachting dat het aanbod op de reguliere markt dusdanig daalt, dat de huisvestingssituatie in de meeste studentensteden de komende jaren juist verergert.”
In steden als Amsterdam, Groningen, Tilburg en Rotterdam dreigt er door het krimpende aanbod van reguliere huurwoningen, gecombineerd met een beperkte toename van nieuwe studentenhuisvesting, al op korte termijn een groot tekort aan kamers voor studenten. Ook in kleinere studentensteden zoals Haarlem, Zwolle en Den Bosch zal de situatie verslechteren.
Het kabinet wil de druk op de studentenhuisvestingsmarkt deels verlichten door de instroom van buitenlandse studenten te beperken. Momenteel maakt deze groep 13,7 procent van het totale aantal studenten uit. Het is echter nog de vraag of deze maatregel op korte termijn effect zal hebben, vooral omdat universiteiten zowel financieel als academisch gezien sterk afhankelijk zijn van internationale studenten.
Westerhof benadrukt: “Het tekort aan studentenwoningen zal alleen maar groter worden door het wegvallen van aanbod in de reguliere huursector. Om dit tekort effectief aan te pakken zijn twee zaken belangrijk: het bouwen van meer huurwoningen over de breedte van de woningmarkt en het faciliteren van gunstige randvoorwaarden voor het verhuren en bouwen van studentenwoningen. Met name een herziening van het WWS-puntenstelsel voor onzelfstandige woningen en het wegnemen van barrières voor (tijdelijke) nieuwbouw kan voor verlichting van het kamertekort zorgen.”